Dlaczego dezynsekcja jest tak ważna?

Dezynsekcja pomieszczeń – kompleks usług specjalnych mających na celu pozbycie się owadów.

Karaluchy, pchły, kleszcze są nosicielami groźnych chorób zakaźnych i szkodzą zdrowiu ludzkiemu. Zamieszkanie w miejscach zamieszkania, pracy, wypoczynku ludzi stanowi zagrożenie dla stanu sanitarnego. Owady szkodzą na wiele sposobów:

 

  • przenosić patogeny;
  • tworzyć dyskomfort, mikrourazy z ugryzieniami;
  • stanowią bezpośrednie zagrożenie dla życia i zdrowia (osoby ssące, kłujące);
  • zepsuć własność.

 

Przepisy sanitarne wymagają całkowitego braku stawonogów w pomieszczeniach mieszkalnych i przemysłowych. Kontrola szkodników jest konieczna, jeśli niebezpieczne sąsiedztwo zostanie zidentyfikowane w:

  • mieszkanie;
  • w domu;
  • lokale gastronomiczne;
  • placówka dziecięca, medyczna, edukacyjna.

Niebezpieczeństwo stwarzają również stawonogi sąsiadujące z ludźmi w domkach letniskowych i ogrodach. Należy z nimi również walczyć, aby chronić siebie i swoich bliskich przed możliwą krzywdą Dezynsekcja Gdańsk.

 

Usługi zwalczania szkodników

Dezynsekcja to zestaw środków do dezynfekcji i niszczenia owadów, które nie tylko powodują dyskomfort i obniżają jakość życia, ale są także nosicielami różnych infekcji. Dezynsekcja Bydgoszcz  pomieszczeń przeprowadza się przez narażenie

 gorąca para, przy użyciu roztworów owadobójczych, proszków, aerozoli lub środków biologicznych.

Usługi zwalczania szkodników mają charakter prewencyjny i destrukcyjny.

Zniszczymy całkowicie karaluchy, pluskwy, osy, muchy, mrówki, pchły, kleszcze, ćmy i wszy, komary i inne owady.

Rodzaje, technika zwalczania szkodników

  • Istnieją dwa podejścia do wykonania usługi:
  • myśliwiec – jeśli podczas badania zostaną zidentyfikowane stawonogi;
  • profilaktyczne – aby wyeliminować ryzyko ich pojawienia się

Pierwszy typ jest preferowany do lokali mieszkalnych, działek,  budynków użyteczności publicznej. Jest to pilny środek, który wymaga pilnej reakcji. W przypadku budynków użyteczności publicznej i placówek gastronomicznych profilaktyka jest wymagana z częstotliwością 1 raz na 3-6 miesięcy.

Metoda eksterminacji karaluchów i innych szkodników

  1. Analiza – określamy rodzaj, sposób jej występowania oraz stopień rozmieszczenia.
  2. Dobór metod – wybieramy najskuteczniejszą metodę eliminacji za pomocą aerozoli i żeli.
  3. Przetwarzanie – stosujemy substancje produkcyjne, które w 98% przypadków gwarantuje pożądany efekt już od pierwszego zabiegu.
  4. Kontrola sytuacji – tylko stała kontrola i regularne monitorowanie sytuacji może zapobiec pojawieniu się szkodników.